Funderingsproblemen kunnen grote gevolgen hebben voor de stabiliteit en waarde van een pand. SOCOTEC Nederland biedt de Quickscan Funderingsrisico aan, een snelle en kostenefficiënte methode om mogelijke funderingsproblemen te detecteren, zonder de noodzaak voor een volledig funderingsonderzoek. Deze innovatieve methode is ontwikkeld in samenwerking met het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) en biedt betrouwbare resultaten op basis van gestandaardiseerde meetmethodes.
Wat is een funderingsrisico en waarom is het belangrijk?
Funderingsrisico’s zijn problemen die ontstaan wanneer de fundering van een gebouw niet meer voldoet aan de vereisten om het gebouw veilig te ondersteunen. Dit kan leiden tot verzakkingen, scheuren in muren of vloeren, of zelfs structurele instabiliteit. Funderingsproblemen kunnen vooral ernstig zijn in gebieden met slappe bodem, zoals veen of kleigronden, wat veel voorkomt in Nederland.
Het tijdig identificeren van funderingsrisico’s is cruciaal om ernstige schade te voorkomen en om de veiligheid van gebouwen te waarborgen. Vroegtijdige detectie van funderingsproblemen bespaart op de lange termijn kosten, voorkomt schade aan eigendommen en kan de waarde van een pand beschermen. Dit is vooral belangrijk voor woningcorporaties, gemeenten, vastgoedbeheerders, en andere vastgoedprofessionals die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en de veiligheid van meerdere panden.

Neem contact op met
Hoe werkt de SOCOTEC Quickscan?
De Quickscan Funderingsrisico is een snelle, efficiënte en kosteneffectieve manier om funderingsproblemen te detecteren zonder dat er een volledig funderingsonderzoek nodig is. De Quickscan bestaat uit drie niet-invasieve meetmethoden die aan de buitenzijde van het pand worden uitgevoerd:
Visuele inspectie: Beoordeling van scheuren in de gevel en andere zichtbare tekenen van funderingsproblemen.
Loodmeting: Meting van de verticale uitlijning van de gevel om te controleren op scheefstand of verzakkingen.
Lintvoegmeting: Meting van de horizontale uitlijning van de gevel om te kijken of er vervormingen zijn die op funderingsproblemen kunnen wijzen.
Wanneer is de Quickscan nuttig?
De Quickscan Funderingsrisico is ideaal voor situaties waarin je snel en efficiënt inzicht wilt krijgen in de funderingsconditie van een pand. Dit kan zijn:
Voor aankoop of verkoop van vastgoed
Bij bouwprojecten of renovaties, waar funderingsrisico’s snel in kaart moeten worden gebracht
Periodieke controles voor gebouwen in risicogebieden zoals veengronden
Monitoring op lange termijn van gebouwen die al funderingsproblemen vertonen of waar risico’s bekend zijn
Onderzoek naar funderingsproblematiek
Naar schatting zijn er in Nederland 400.000 woningen op houten palen die met funderingsproblemen te maken kunnen gaan krijgen, bleek uit onderzoek van ingenieursbureau Deltares uit 2012. Daarnaast zijn er ook circa 150.000 op staal gefundeerde huizen die mogelijk moeten worden hersteld. De oorzaak ligt niet alleen bij veroudering van de fundering. Ook klimaateffecten zoals verdroging hebben hun uitwerking op de palen, met de droogteperiode van deze zomer als meest recent voorbeeld. De onderzoeksresultaten zijn nu al enige tijd binnen, maar een integrale aanpak voor het probleem ontbrak nog. Dat terwijl zo’n 550.000 woningen in Nederland mogelijk niet ‘Future Proof’ zijn. Deze problemen komen direct op het bordje van de woningcorporaties, zoals Woonstad Rotterdam, en particuliere eigenaren terecht. Dit zorgde de afgelopen 3 jaar voor zo’n 1000 klachten uit 70 gemeenten bij stichting KCAF.
Op basis van deze klachten worden de funderingen onderzocht. Als resultaat van dit (conditie) onderzoek worden de huizen veilig bevonden (‘code groen’) of vereisen op korte termijn actie (‘code rood’). Het tussengebied, ‘code oranje’, heeft een handhavingstermijn van 5 tot 20 jaar. Door de lastige voorspelbaarheid van de levensduur en de investering die met herstel gemoeid gaat (soms wel 50.000-100.000 euro per woning; een enorme last voor corporaties), moest er een integrale aanpak voor de “Code Oranje” woningen komen.

Om deze woningen te monitoren is in een unieke samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijven, een strategie uitgestippeld om deze woningen door middel van sensoren te monitoren. KCAF, de woningcorporaties, eigenaren en SOCOTEC werken samen om deze sensoren te installeren. Echter door de betrokkenheid van vele verschillende actoren die de data real time willen inzien en gebruiken, moest een nieuwe manier gevonden worden om deze data te ontsluiten. Om deze reden werden de handen ineen geslagen met Oudeman.io en Packhunt.io als respectievelijk hardware en software partijen. Samen is de benodigde infrastructuur opgezet om de data uit het veld naar de cloud te versturen en via een interactief portal te communiceren naar de betrokken partijen. Dit portal geeft niet alleen de data weer, maar waarschuwt ook als er problemen verwacht worden. Om ten slotte beslissingen te kunnen nemen over de verzamelde data: ‘Wanneer wordt er ingegrepen?’ is in samenwerking met de TU Delft een wetenschapsraad opgericht, die zich over de data buigt en advies uitbrengt over de gemonitorde woningen.
Op deze wijze wordt bekeken hoe de objecten ervoor staan, welke trends zij vertonen en wordt er gewaarschuwd als er ingegrepen dient te worden. Hierdoor worden investeringsbeslissingen inzichtelijker, de levensduur verlengd en bewoners ontzorgd. Dienaangaande kan elk object (zowel woningen als infrastructuur) worden voorzien van sensoren zodat deze “Code Oranje” objecten weer ‘Future Proof’ zijn.
Meer weten over onze Diensten ?
