Funderingsproblemen kunnen grote gevolgen hebben voor de stabiliteit en waarde van een pand. SOCOTEC Nederland biedt de Quickscan Funderingsrisico aan, een snelle en kostenefficiënte methode om mogelijke funderingsproblemen te detecteren, zonder de noodzaak voor een volledig funderingsonderzoek. Deze innovatieve methode is ontwikkeld in samenwerking met het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) en biedt betrouwbare resultaten op basis van gestandaardiseerde meetmethodes.
Wat is een funderingsrisico en waarom is het belangrijk?
Funderingsrisico’s zijn problemen die ontstaan wanneer de fundering van een gebouw niet meer voldoet aan de vereisten om het gebouw veilig te ondersteunen. Dit kan leiden tot verzakkingen, scheuren in muren of vloeren, of zelfs structurele instabiliteit. Funderingsproblemen kunnen vooral ernstig zijn in gebieden met slappe bodem, zoals veen of kleigronden, wat veel voorkomt in Nederland.
Het tijdig identificeren van funderingsrisico’s is cruciaal om ernstige schade te voorkomen en om de veiligheid van gebouwen te waarborgen. Vroegtijdige detectie van funderingsproblemen bespaart op de lange termijn kosten, voorkomt schade aan eigendommen en kan de waarde van een pand beschermen. Dit is vooral belangrijk voor woningcorporaties, gemeenten, vastgoedbeheerders, en andere vastgoedprofessionals die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en de veiligheid van meerdere panden.

Neem contact op met
Hoe werkt de SOCOTEC Quickscan?
De Quickscan Funderingsrisico is een snelle, efficiënte en kosteneffectieve manier om funderingsproblemen te detecteren zonder dat er een volledig funderingsonderzoek nodig is. De Quickscan bestaat uit drie niet-invasieve meetmethoden die aan de buitenzijde van het pand worden uitgevoerd:
Visuele inspectie: Beoordeling van scheuren in de gevel en andere zichtbare tekenen van funderingsproblemen.
Loodmeting: Meting van de verticale uitlijning van de gevel om te controleren op scheefstand of verzakkingen.
Lintvoegmeting: Meting van de horizontale uitlijning van de gevel om te kijken of er vervormingen zijn die op funderingsproblemen kunnen wijzen.
Wanneer is de Quickscan nuttig?
De Quickscan Funderingsrisico is ideaal voor situaties waarin je snel en efficiënt inzicht wilt krijgen in de funderingsconditie van een pand. Dit kan zijn:
Voor aankoop of verkoop van vastgoed
Bij bouwprojecten of renovaties, waar funderingsrisico’s snel in kaart moeten worden gebracht
Periodieke controles voor gebouwen in risicogebieden zoals veengronden
Monitoring op lange termijn van gebouwen die al funderingsproblemen vertonen of waar risico’s bekend zijn
Projectomschrijving – SOCOTEC QuickScan Funderingsrisico’s
Een QuickScan is een beperkt onderzoek naar de staat van de fundering, waarbij vaak uitsluitend het exterieur van het object wordt gemeten door middel van lintvoegmetingen (vervorming van een muur of gevel naar links of rechts) en loodmetingen (vervorming naar voren of achteren van een muur of gevel). Eventueel aanwezige scheuren worden daarbij ook geïnventariseerd. De zakkingseigenschappen kunnen worden afgeleid uit satellietdata of meerjarige hoogtemetingen, voor zover deze beschikbaar zijn of worden gesteld door opdrachtgever.
De verschillende onderdelen worden uitgevoerd volgens de KCAF-richtlijn QuickScan Funderingsrisico, een addendum op de richtlijn Fundering onder gebouwen, versie van 25 maart 2025 (groene versie).
De algehele beoordeling van de resultaten in deze QuickScan is gebaseerd op het funderingsonderzoek volgens dit addendum. De uitkomst van een QuickScan is een beoordeling van mogelijke (constructieve) funderingsrisico’s. Het is niet geschikt om de aard en omvang van funderingsproblemen vast te stellen of een handhavingstermijn te bepalen, zoals gebeurt bij een volledig funderingsonderzoek. Het risiconiveau biedt daarmee een eenvoudig handelingsperspectief voor het al dan niet uitvoeren van vervolgonderzoek.
De meetgegevens van de QuickScan kunnen hierbij onderdeel worden van het uiteindelijke volledige funderingsonderzoek.
Meer weten over onze Diensten ?
