Belangrijke Informatie 

Projectnaam: Versterking en verhoging Drontermeerdijk

Datum: Aanvang project december 2019

Opdrachtgever: Boskalis Nederland

LocatieN306 van Roggebotsluis/N307 tot Reevesluis, gemeente Dronten

Omvang: Verhoging van de waterkering met ca. 2,7 m over een tracélengte van ca. 3 km.

 

Samentvatting Van Het Project

In de periode december 2019 tot maart 2021 heeft Boskalis Nederland, in opdracht van het Waterschap Zuiderzeeland, de dijk langs het Drontermeer in Flevoland versterkt en opgehoogd.
In het kader van het Ruimte voor de Rivier Programma is als laatste project van het IJsseldeltaprogramma ten zuiden van Kampen het Reevediep gerealiseerd. Dit was slechts één van de maatregelen die is getroffen door Rijkswaterstaat, provincie Overijssel en provincie Flevoland om de waterveiligheid in de regio Kampen - Zwolle voor de middellange termijn te borgen. Het Reevediep fungeert als bypass voor de IJssel, die door Kampen stroomt, bij hoog water. Via het Drontermeer kan het water van de IJssel dan sneller en veiliger naar het Ketelmeer/IJsselmeer worden afgevoerd. Om ervoor te zorgen dat deze afwatering onbelemmerd kan plaatsvinden, was het nodig dat de Roggebotsluis in de N307, als onderdeel van de primaire waterkering, ca. 3 km in zuidelijke richting, net voorbij het punt waar het Reevediep uitmondt in het Drontermeer, zou worden verplaatst. Op deze locatie is de nieuwe Reevesluis gerealiseerd. Het gevolg hiervan was dat de dijk vanaf de Roggebotsluis/N307 tot de nieuwe Reevesluis verhoogd en versterkt moest worden.

De versterkings- en ophoogwerkzaamheden van de bestaande waterkering langs het Drontermeer hebben plaatsgevonden vanaf de Roggebotsluis/N307 over een afstand van ca. 3 km in de richting van Elburg. De verhoging van de waterkering bedroeg ca. 2,7 m.

Door begrip voor elkaars uitdagingen, belangen en risico’s, konden we samen werken aan een optimale oplossing. Daarbij is vooral Sectie 1, de aansluiting op de N307 blijven hangen. Dit was een wat complexe fasering met ruimtelijke beperkingen en een strak tijdspad. Door hier samen in op te trekken (met alle variabelen zoals voorbelasting hoogte & oppervlakte, aanlegtijd, rusttijd, meetregime en het tussentijds beoordelen en bijschaven) hebben we prettig samen kunnen werken met een optimaal resultaat", aldus Rogier Scholten, Boskalis.

SOCOTEC Geotechnics, voormalig Inpijn Blokpoel ingenieurs, heeft in de periode van december 2019 tot oktober 2021 in opdracht van Boskalis Nederland de geotechnische uitvoeringsbegeleiding / site engineering voor het project verzorgd.

Omschrijving Van Het Project

SOCOTEC Geotechnics heeft vroeg in de realisatiefase de beschikbare geotechnische gegevens beschouwd en daarmee de geotechnische uitgangspunten voor de te verrichten analyses tijdens de uitvoering geoptimaliseerd. Vervolgens is voor de uitvoeringsbegeleiding een monitoringsplan opgesteld om hiermee de geïdentificeerde risico’s als gevolg van de  te realiseren grondconstructies van het project te beheersen. Het monitoringplan had op hoofdlijnen de volgende doelstellingen:

  1. Een veilige uitvoering van de te realiseren grondconstructies waarborgen (uitvoeringsstabiliteit).
  2. Het behalen van de gewenste restzetting om te kunnen voldoen aan de door de opdrachtgever gestelde restzettingseisen.

Tijdens de realisatiefase is het gedrag van de ondergrond gemonitord door het installeren van waterspanningsmeters en zakbaken. De waterspanningsmeters werden automatisch gemeten en deze meetdata was online beschikbaar. De zakbaken zijn door de Survey-afdeling van Boskalis Nederland gemeten met een Total Station, volgens het meetschema dat is opgenomen in het monitoringplan.

Met de gemeten waterspanningen is elke keer wanneer de uitvoering een nieuwe ophoogslag wilde realiseren, gecontroleerd of dit vanuit het oogpunt van stabiliteit verantwoord was. Wanneer dit het geval was, is dit in een zogenaamd vrijgave document, ter acceptatie door de opdrachtgever het Waterschap Zuiderzeeland, vastgelegd.

Met een restzettingsvoorspelling is het tijdstip bepaald waarop:

  • De voorbelasting van klei op de kruin van de waterkering kon worden afgegraven en de klei kon worden gebruikt als afdeklaag op het buiten- en binnentalud van de waterkering.
  • Het opleverprofiel (het op hoogte maken van de zandkern en het aanbrengen van de laag afdekklei op de taluds) kan worden gerealiseerd.
  • De fundering en verharding van de N306 op de kruin van de waterkering kon worden gerealiseerd.

Hierbij hebben criteria ten aanzien van de opleverhoogte en voldoende geringe restzetting ten aanzien de kruin van de waterkering (waterveiligheid) en voldoende geringe restzetting ten aanzien van de langs- en dwarsvlakheid van de van de verharding van de N306 (verkeersveiligheid) een rol gespeeld.
Deze zaken zijn in een zogenaamd vrijgave document, ter acceptatie door de opdrachtgever het Waterschap Zuiderzeeland, vastgelegd.

Daarmee was uiteindelijk de planning en fasering afhankelijk van de uitkomsten van de geotechnische analyses.

Het project N306 Roggebotsluis - Reevediep sloot aan de noordzijde van het project aan op het aangrenzende project N307 Roggebot – Kampen. Tijdens de realisatiefase van het project N306 Roggebotsluis - Reevediep verkeerde het aangrenzende project nog in de ontwerpfase. Hierdoor was het nodig om tijdens de realisatie het (uitvoerings)ontwerp voor de noordelijke sectie 1 van het project, de aansluiting met de N307, aan te passen. Hiervoor zijn zettings- en stabiliteitsanalyses uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de grondconstructies voor het ontwerp in de nog beschikbare tijd konden worden gerealiseerd en dat aan de gestelde restzettingseisen kon worden voldaan.

Tenslotte is in augustus 2021 ter plaatse van de aansluiting met de Stobbeweg een verdichtingscontrole van aangebracht zand verricht. Door omstandigheden was het niet mogelijk dat op de reguliere manier met steekringen te doen waarbij de resultaten van de steekringen zouden worden getoetst aan de in de vraagspecificatie gestelde proctordichtheden. Uiteindelijk heeft op een bevredigende manier aan de hand van beschikbare conusweerstanden van sonderingen een toetsing plaatsgevonden aan de relatieve dichtheid, waarmee de verdichting van het zand kon worden goedgekeurd.

Door de uitgebreide en nauwkeurige monitoring was het mogelijk om vrijgave documenten op te stellen met betrouwbare resultaten. Onder andere hierdoor zijn alle vrijgave documenten in één keer door de opdrachtgever het Waterschap Zuiderzeeland geaccepteerd en is het project binnen de gestelde kaders van projecteisen, veiligheid en de strakke planning gerealiseerd.

image background

Neem contact op met

Ing. Mario Weinberg

Senior Adviseur Infrastructuur & Bouwrijp maken, Uitvoeringsbegeleiding, Waterkeringen & Waterveiligheid

Senior Adviseur Infrastructuur & Bouwrijp maken, Uitvoeringsbegeleiding, Waterkeringen & Waterveiligheid

mario.weinberg@socotec-geotechnics.nl +31 6 15062702

Wilt u meer informatie over onze referentieprojecten ?