Belangrijke informatie

Projectnaam: FunderScan Rotterdam
Datum: juli-november 2024
Opdrachtgever: Stichting Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF-projecten)
Locatie: Rotterdam 
Omvang: circa 3400 adressen
Projectfilm: nvt
 

Samenvatting van het project

Het KCAF is een stichting die zich richt op het verzamelen, ontwikkelen en ontsluiten van kennis over de aanpak en preventie van funderingsproblemen. De stichting is al meer dan 15 jaar bezig om huis/pand eigenaren met dergelijke problemen te ondersteunen. Vooral gebieden in Nederland waar in het verleden panden zijn gefundeerd op houten palen, of gebieden waar ondiepe funderingen op klei zijn aangebracht, hebben de afgelopen jaren te kampen met problemen met hun fundering gemeld bij het nationaal Loket van het KCAF. Door factoren zoals bodemdaling en droogte, die voortkomen uit klimaatverandering, nemen de funderingsproblemen van deze gebouwen toe. Dit probleem werd lange tijd ontkend.

Recentelijk heeft de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) hierover een onderzoek uitgevoerd en een adviesrapport opgesteld 'Goed gefundeerd'. Dit advies is aangeboden aan het kabinet. Het onderzoek toont aan dat funderingsproblemen zich kunnen voordoen bij minimaal 425.000 panden in Nederland. Veel van deze woningen/panden hebben nu al te maken met verzakkingsschade of zullen dat tussen nu en 2050 gaan ervaren. Zonder preventieve maatregelen zal het aantal panden met funderingsschade en de mate van herstelkosten in de aankomende jaren aanzienlijk stijgen.

In samenwerking met het KCAF is SOCOTEC Risicomanagement & Claims betrokken bij een pilot om op kosten efficiënte wijze het risico op funderingsproblemen in kaart te brengen bij bouwblokken of een enkele woning. De grote kennis en ervaring binnen SOCOTEC Risicomanagement & Claims, op het gebied monitoring, visuele inspecties en geotechniek, is hierbij gebruikt om invulling te geven aan het product FunderScan van het KCAF. In de FunderScans wordt op een objectieve wijze meetgegevens beoordeeld conform de KCAF-richtlijn “Funderingen onder gebouwen”. Op basis van deze beoordeling wordt  een conclusie / advies opgesteld door het KCAF hoe om te gaan met de verkregen beoordelingen.

Deze methode beantwoordt de vraag uit de markt om eenvoudig te bepalen of er sprake is van funderingsproblemen bij een pand.

Omschrijving van het project

Voor het uitvoeren van de pilot heeft SOCOTEC Risicomanagement & Claims bij 3400 adressen data verzameld in het veld. De FunderScans omvatte in deze pilot drie belangrijke meetonderdelen:

  1. Visuele Inspectie: Deze inspectie brengt alle gebreken in de geveldelen in kaart. SOCOTEC voert deze inspectie uit volgens de NIVRE-richtlijnen voor classificatie, zodat elke relevante afwijking nauwkeurig wordt geregistreerd. Deze zijn ook overeenkomstig de classificatie in de KCAF-richtlijn.
  2. Loodmeting: Hierbij worden de scheefstand van de gevel vastgesteld “uit het lood”. Dit helpt bij het begrijpen van de algehele structuur van het gebouw, vervormingen en verzakkingen.
  3. Lintvoegmeting: Deze meting identificeert de zakkingsverschillen die sinds de bouw van het pand zijn opgetreden. Het is een essentiële stap om te begrijpen hoe de fundering, en dus de gevel, zich in de loop der tijd heeft gezet.

Tijdens deze metingen maakt SOCOTEC onder meer gebruik van een slangwaterpas, een handig hulpmiddel waarmee de schijnbare helling van een object of oppervlakte kan worden bepaald.

De verkregen meetresultaten zijn door SOCOTEC verwerkt in een voorspelling van risico op funderingsproblemen per bouweenheid. Hierbij is ook gebruik gemaakt van de reeds beschikbare gegevens op het FunderMaps platform, waaronder pandzakkingsnelheden en funderingswijze van de bouweenheden.
Op basis van onze beoordeling is door het KCAF een conclusie / advies opgesteld waarin een mogelijk handelingsperspectief is opgenomen voor de eigenaar van de panden. 

De FunderScan is een kostenefficiënte en betrouwbare manier om risico's in kaart te brengen, voordat er dure onderzoeken worden ingezet. Het is een veelzijdige oplossing die toepasbaar is voor zowel woningen en utiliteitsgebouwen. 

image background

Neem contact op met

Ben van der Kwaak

Ir. Ben van der Kwaak, NIVRE re

Manager Bouw & Techniek

Manager Bouw & Techniek

b.vd.kwaak@hanselman.nl 026 4420460

Wilt u meer informatie over onze referentieprojecten?