Met de energieprestatieberekening worden voor nieuwbouw de Energieprestatie-indicatoren (voldoen aan BENG-eisen) bepaald.
Voor aanvraag omgevingsvergunning - voorlopig energielabel, bij oplevering gebouw - definitief energielabel. Voor de bestaande bouw, wordt het energielabel bepaald op basis van de EP2, het primair fossiel energiegebruik.
In Nederland zijn deze Energie- indicatoren voor nieuwbouw vastgelegd in drie eisen :
- EP1, de maximale energiebehoefte in kWh/m² gebruiksoppervlak per jaar
- EP2, het maximaal primair fossiel energiegebruik in kWh/m² gebruiksoppervlak per jaar
- EP3, het minimaal aandeel hernieuwbaar energie in procenten
Neem contact op met
Voor de bestaande bouw wordt het energielabel bepaald op basis van de EP2, het primair fossiel energiegebruik. Voor nieuwbouwwoningen wordt ook een risico-indicator berekend voor oververhitting, de TO-juli. Aan deze oververhittingsindicator is een grenswaarde bepaald. Als een woning hier niet aan voldoet, moeten er maatregelen getroffen worden om oververhitting van de woning te voorkomen.
Om Energieprestatie-berekeningen te mogen registreren moet een adviseur gediplomeerd en het bedrijf gecertificeerd zijn volgens de BRL9500 W (woningen en woongebouwen) en/of U (utiliteitsgebouwen). De Energieprestatie moet op verschillende momenten worden vastgesteld. Voor nieuwbouw bij het aanvragen voor een omgevingsvergunning (voorlopig energielabel) en bij de oplevering (definitief energielabel). Voor bestaande bouw bij verkoop of verhuur. Binnen de regelingen voor woningbouw en utiliteitsbouw worden de subdeelgebieden basisopname (bestaande bouwwerken) en detailopname (bij nieuwbouw omgevingsvergunning en oplevering en grootschalige renovatie) onderscheiden met daaraan gekoppeld eisen richting de uitvoerende adviseur. SOCOTEC is gecertificeerd voor de onderdelen EP-WD/B en EP-UD/B volgens de BRL9500.
Energieprestatie Woningen (BRL9500-w) En Utiliteit (BRL9500-u) :
Ons advies
Beheer En Onderhoud Energielabels
Beheert u woningen of gebouwen en wilt u dat uw bezit met betrekking tot het energielabel altijd up-to-date is? Dan is ‘beheer en onderhoud’ van deze energielabels de methode. Uw gebouwen die voorzien zijn van een energielabel kunnen worden opgenomen in een database, Vabi Assets Energie. Deze database kunnen wij voor u beheren en bijwerken als er mutaties of verbeteringen of maatregelen doorgevoerd moeten worden. Zo houdt u een compleet en actueel overzicht over uw bezit en is in beeld of alle woningen of gebouwen een geldig energielabel hebben en wanneer deze verloopt. Ook geeft dit input voor het opzetten van uw duurzaamheidsbeleid.
Verbeterscenario’s
Op basis van de aanwezige data uit de energielabels kunnen wij u ondersteunen op beleidsniveau. Aan de hand van energieplannen kan worden doorgerekend wat de consequenties zijn voor uw woningvoorraad bij het toepassen van maatregelen of maatregelpakketten. Voor een verdere verdiepingsslag kan op complexniveau een detailberekening worden uitgevoerd.
Subsidie
Om de verduurzaming van vastgoed in Nederland versneld te realiseren, stelt de overheid regelmatig subsidies beschikbaar. Kijk altijd of er een vorm van subsidie beschikbaar is zodat de juiste verbetermaatregelen toegepast kunnen worden. U kunt dit zelf opzoeken via de websites van RVO of contact met ons opnemen zodat wij u de juiste weg kunnen wijzen.